top of page

THERAPIEËN

Het lichaam wordt bekeken als één geheel en dit is belangrijk in het onderzoek en de uiteindelijke behandeling.  Na een grondig vraaggesprek en onderzoek wordt een kinesitherapeutische diagnose gesteld, wat dan ook gekoppeld wordt aan de diagnose van de arts. Op deze manier kan er een individuele behandeling worden uitgevoerd.

00100lrPORTRAIT_00100_BURST2020090921182

(Sport)Kinesitherapie en revalidatie

Bij Kine Maenhoudt kan je terecht voor de behandeling van alle letsels aan spieren en gewrichten, zoals spierverrekkingen, spierscheuren, gewrichtsproblematiek…

Ook sta ik u bij na een orthopedische ingreep, vb. na meniscusoperatie, schouderoperatie, knieprothese enzovoort. Indien nodig kom ik de eerste behandelingen tot bij u thuis om de revalidatie op te starten en nadien kunt u de verdere revalidatie in de praktijk verderzetten.

Handrevalidatie is een specifieke specialisatie die zich toespitst op de behandeling van een problematiek van de hand, de pols en de elleboog. Na een trauma, operatie of overbelasting kunt u hier in behandeling komen. Door de gespecialiseerde opleidingen hieromtrent bent u bij mij in goede handen!

00100lrPORTRAIT_00100_BURST2020090311211

Handrevalidatie

00000IMG_00000_BURST20200906154742406_CO

Kaakgewricht

Pijn in de kaakregio, een plotse klik bij het geeuwen, aanhoudende pijn in en rond het oor, tandpijn die niet afkomstig is van uw tanden zelf? Dit zijn allemaal klachten die mogelijk veroorzaakt worden door een dysfunctie in het kaakgewricht (temporomandibulair gewricht).

De stoornis in het gewricht kan opgelost worden door specifieke manuele handelingen, zowel inwendig als uitwendig. Om de omliggende spieren los te maken kan er dry needling gebruikt worden (voor meer info hierover zie het topic ‘dry needling’). Daarnaast worden er oefeningen aangeleerd en advies gegeven zodat de patiënt in staat is om zijn klacht zelf beter onder controle te houden.

Er worden technieken gebruikt zoals mobilisaties en manipulaties om de bewegingsstoornissen aan te pakken. Ook wordt er gewerkt op verkeerde bewegingspatronen en houdingsgewoontes. Manuele technieken worden aangevuld met aangepaste oefentherapie.

Een manueel therapeut kan je helpen je bewegingsvrijheid terug te vinden, de pijn te verminderen en onder controle te houden.

00100lrPORTRAIT_00100_BURST2020090615554

Manuele therapie

00100lrPORTRAIT_00100_BURST2020090616011

Myofasciale therapie – Dry needling

Bepaalde punten in de spieren, ook triggerpunten genoemd, kunnen lokaal of op een andere plaats in het lichaam pijn veroorzaken.

Na het vraaggesprek en het onderzoek kan er beslist worden, samen met de patiënt, om dry needling toe te passen. 

Dry needling maakt deel uit van de therapie, maar is geen behandeling op zich.

De prik op zich voelt u bijna niet. Als de naald iets dieper zit, komen we in de spier zelf terecht. Als het juiste triggerpunt wordt aangeprikt, kan er een lokale twitch respons optreden. Dit is een lokale samentrekking van de spiervezels. Dit voelt voor u als een korte lokale kramp. Na de dry needling is het aangewezen om nog wat te stretchen, lichte oefeningen uit te voeren met als doel om de doorbloeding te verhogen. Bij thuiskomst is het belangrijk om de spieren goed warm te houden.

De zwangerschap beïnvloedt onder meer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling. Zwangerschapskinesitherapie helpt je om die veranderingen op te vangen en je optimaal voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast leer je ook ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen die je ondersteunen tijdens het bevallen. Ook na de bevalling is het van groot belang om de bekkenbodemspieren, buik-en rugspieren, maar ook alle andere spieren her op te trainen.

00100lrPORTRAIT_00100_BURST2020090511085

Pre- en postnatale kinesitherapie

bottom of page